Ga naar de inhoud

Wan IP alias of Routed subnet?

IP adressen #

Bij alle internetverbindingen van Voiceworks krijgt u standaard de beschikking over één IPv4 adres. Dit IPv4 adres heeft u nodig om gebruik te maken van internet en met dit IP adres kunt u internet diensten bereikbaar maken op uw internetverbinding. Voor algemeen gebruik heeft u voldoende aan één IPv4 adres, maar in sommige gevallen heeft u meerdere IPv4 adressen nodig om uw internet diensten op een goede manier beschikbaar te maken. Daarvoor biedt Voiceworks de mogelijkheid om extra IPv4 adressen aan te vragen voor uw verbindingen.

IPv4 adressen zijn schaars #

Wellicht heeft u in de media vernomen dat de IP adressen opraken. Deze berichten zijn van toepassing op de IPv4-adressen.

Bij het opstellen van het IPv4 nummerplan vele decennia geleden is niet voorzien dat er zoveel aansluitingen zouden komen op het internet en leek het nummerplan met ruim 4 miljard IP adressen meer dan voldoende. Inmiddels heeft een groot deel van de wereldbevolking toegang tot internet en blijkt het nummerplan te klein.

De definitieve oplossing voor het tekort aan adressen is de invoering van versie 6 van het Internet Protocol (IP). IPv6 biedt meer dan ruim voldoende IP adressen (79 triljoen keer zoveel als IPv4), maar gaat helaas niet samen met IPv4. Met een IPv6 adres kunt u alleen communiceren met diensten op IPv6, niet op IPv4. Het is bijna een aparte versie van internet. Door de grote drempel is het gebruik van IPv6 nog beperkt. Hoewel steeds meer diensten op internet ook via IPv6 beschikbaar zijn en meer en meer aanbieders IPv6 adressen beschikbaar maken voor hun eindgebruikers.

Tot de doorbraak van IPv6 is Voiceworks zuinig op de kleine voorraad IPv4 adressen die nog beschikbaar zijn. We hebben aanpassingen gedaan in ons netwerk zodat we geen subnetten meer toe hoeven te kennen en we efficiënter om gaan met de beschikbare IP adressen. Daarnaast vragen wij u om extra na te denken over de noodzaak van extra IP adressen en gebruik te maken van de mogelijkheden om IP adressen effectiever in te zetten. Bijvoorbeeld door diensten op één IP adres te combineren met NAT en PAT. Zo kunnen we de beperkte resterende adressen zo zorgvuldig mogelijk inzetten. Vanuit commercieel oogpunt is het gebruik van deze oplossing ook interessant gezien je met een Routed subnet altijd minimaal 3 IP adressen “weggooit” waar wel voor betaald wordt.

Een alternatief: NAT en PAT #

Network Address Translation (NAT) en Port-based Address Translation (PAT) worden veel gebruikt om een grote groep gebruikers via één IP adres toegang te geven tot internet. Bijvoorbeeld bij de meeste mensen thuis waar verschillende PC’s, laptops, smartphones en tablets via één publiek IP adres toegang hebben tot internet. Maar ook in het bedrijfsleven waar soms honderden of duizenden medewerkers één publiek IP adres delen.

De werking van Port-based Address Translation (PAT) is vergelijkbaar met NAT, maar het is vooral gericht op de mogelijkheid om meerdere diensten beschikbaar te maken op één IP adres. Het is daarmee bijvoorbeeld mogelijk om een webserver (poort 80) te combineren met een terminal server (poort 3389). De router weet dat al het verkeer op poort 80 doorgestuurd moet worden naar de webserver en al het verkeer op poort 3389 naar de terminal server. Om IPv4 adressen zorgvuldig in te zetten is het gebruik van PAT om verschillende diensten te combineren op één IPv4 adres een noodzakelijke voorwaarde voor het toekennen van extra IPv4 adressen. Een extra IPv4 adres wordt alleen noodzakelijk als u diensten echt niet kunt combineren op één IPv4 adres. Bijvoorbeeld als u twee webservers wilt ontsluiten.

Subnet of losse IP adressen #

Traditioneel worden extra IP adressen bij verbindingen in de vorm van subnetten (4, 8 of 16 bij elkaar horende IP adressen) uitgedeeld. Deze manier van toekenning is inefficiënt omdat er bij elk subnet drie IP adressen gereserveerd worden voor netwerkcommunicatie. Van de 4, 8 of 16 adressen worden er meestal effectief maar 1, 5 of 13 gebruikt. Inmiddels is het mogelijk om extra IP adressen los toe te kennen en in het modem op te nemen als loopback of WAN-alias. Hiermee kunnen alle toegekende IP adressen ook daadwerkelijk gebruikt worden en kan op een later moment eenvoudig een IP adres toegevoegd worden.

De toegekende losse IP adressen zijn altijd opvolgend en zoveel mogelijk logisch uitgedeeld (in een zo klein mogelijk subnet), maar niet altijd aaneensluitend.

Het vragen van extra ip adressen als routed subnet is alleen noodzakelijk als de gebruikte hardware op locatie het gebruik van wan ip aliassen niet ondersteund.

Configuratie op de hardware #

Draytek stelt de volgende configuratie handleidingen beschikbaar:

Wan ip alias

Routed subnet