Het opleverproces van een glasvezelverbinding duurt gemiddeld 20 weken.
Deze periode bestaat uit de volgende 4 fasen:
- Vooronderzoek
- Vergunningaanvraag (+uitloop)
- Werkzaamheden
- Oplevering
In de onderstaande tijdsbalk is te zien hoe de verschillende fasen elkaar opvolgen:
Vooronderzoek #
Het vooronderzoek start met een controle van de ingelegde order. Deze wordt gecontroleerd op volledigheid van gegevens. Vervolgens wordt een bevestiging afgegeven van ontvangst van de order en start het technisch onderzoek van de leverancier. De leverancier controleert of de verbinding qua capaciteit kan worden toegevoegd aan het netwerk. Indien dit niet het geval is, bereidt de leverancier een netwerkuitbreiding voor.
Vervolgens controleert de aannemer, die de order namens de leverancier moet uitvoeren, de beschikbaarheid van glasvezels in de lokale infrastructuur. In veel gevallen zullen, door middel van graafwerkzaamheden, nieuwe vezels worden toegevoegd voor de verbinding. De aannemer bepaalt het tracé waarlangs gegraven zal moeten worden en onderzoekt bij welke overheden er een vergunningaanvraag dient te worden gedaan. Deze periode van onderzoek duurt in de regel 4 weken.
Bij Eurofiber wordt hiervoor een zogenaamde Site Survey opgesteld. Dit is een document waarin de afspraken die tussen de klant en aannemer zijn gemaakt worden vastgelegd. Ook een schets van de situatie op locatie word in dit document opgenomen. Nadat de site survey is verricht ontvangt u hiervan een kopie. KPN stelt geen Site Survey op.
Vergunningaanvraag #
Als er sprake is van graafwerkzaamheden, dan wordt er een vergunning bij de verantwoordelijke overheid aangevraagd. Deze vergunningaanvraag wordt door de aannemer gedaan. Bij de vergunningsafgifte kunnen meerdere instanties betrokken zijn: In veel gevallen wordt een vergunningaanvraag ingediend bij de plaatselijke gemeente, maar ook waterschappen (dijkdoorkruisingen), Rijkswaterstaat (snelwegen) of provincies (provinciale wegen) kunnen betrokken zijn. Een gemeente dient binnen 8 weken (in sommige gevallen maximaal 12 weken) de vergunningaanvraag te beoordelen. Zonder vergunning kan de aannemer niet starten met het uitvoeren van de benodigde werkzaamheden. Vergunningaanvragen bij andere overheden dan de gemeente hebben vaak een grote impact op de infrastructuur. De werkzaamheden die hier moeten worden uitgevoerd zijn vaak complex en vragen soms een langere voorbereidingstijd. Een veel voorkomend voorbeeld is een gestuurde boring door een rivierdijk. Dit is specialistisch werk, waar de overheid hoge eisen stelt aan de voorbereiding en uitvoering – vanwege de veiligheid voor de omgeving.
Op basis van de verwachte vergunningsafgifte zal de leverancier een plan-leverdatum vaststellen. Vanzelfsprekend is deze planning nog niet geheel zeker. Zo is het mogelijk dat vergunningaanvragen langer duren of dat tijdens werkzaamheden onverwachte omstandigheden zorgen voor vertraging.
Uitloop:
In bijzondere gevallen kunnen aanvullende eisen worden gesteld aan de vergunningsafgifte: bij plaatsen midden in de stad, in of nabij winkelcentra, drukke doorgaande wegen, etc. De gemeente kan de aannemer in dergelijke gevallen verplichten een Tijdelijke Verkeersmaatregel (TVM) in te dienen. Dit houdt in dat de vergunningaanvraag opnieuw wordt ingediend, inclusief een ontwerp voor de afhandeling van de verkeersstromen in de omgeving. Het is goed rekening te houden met deze uitloop, aangezien steeds meer aanvragen moeten worden voorzien van een TVM.
Op bepaalde locaties kunnen zich bijzondere omstandigheden aandienen. Denk hierbij aan locaties in bijvoorbeeld het Botlek gebied (Petrochemische Industrie), het Schiphol terrein en de Bloemenveilingen verspreid over het land. Dergelijke locaties kunnen behoorlijke vertragingen met zich meebrengen, omdat hierbij een aantal externe partijen een beslissende rol spelen.
Levertijd versnellende factoren #
Bestaande aansluiting in het pand
De levertijd kan fors worden verkort in het geval van zogenaamde on-net locaties. Dat wil zeggen dat er reeds een of meerdere vezelparen in het pand aanwezig zijn, die gebruikt kunnen worden om de verbinding werkend op te leveren. Aderparen zijn aanwezig wanneer in het verleden een Zakelijk Glasvezelverbinding is gerealiseerd in het pand. De belangrijkste factor hierbij is dat er geen vergunningen meer aangevraagd hoeven te worden, wat een positieve invloed heeft op de levertijd.
Levertijd vertragende factoren #
Er zijn veel factoren die een negatieve invloed hebben op de levertijd. Indien een dergelijke omstandigheid zich voordoet, zullen wij u zo snel mogelijk informeren. IP Visie heeft het recht om de meerwerkkosten in rekening te brengen en de order ‘on hold’ te zetten. U heeft de mogelijkheid de opdracht/order te annuleren of de wijziging te accepteren. Bij annulering en indien van toepassing worden de vergunningkosten bij u in rekening gebracht.
Vergunningen
In vrijwel alle gevallen dat glasvezel aansluitingen moeten worden gerealiseerd is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen bij de desbetreffende gemeente. In de meeste gevallen gaan hier 4 tot 6 weken overheen alvorens de vergunning wordt verstrekt. Pas nadat de vergunning binnen is mag worden gestart met de buitenwerkzaamheden zoals graven, lassen en blazen.
Vakanties
Nederland kent twee vakantieperiodes in het jaar die samenhangen met de levertijden van zakelijk glasvezel. De eerste periode is de zogenaamde bouwvakvakantie in de zomer. De meeste bedrijven die actief zijn in de glasvezel industrie sluiten hun deuren voor 4 weken. Vaak wordt maar met een kleine bezetting doorgewerkt en dat is uitsluitend voor noodgevallen. In de periode rondom Kerstmis en Oud en Nieuw sluiten de meeste bedrijven hun deuren voor twee weken.
Gesloten seizoenen
Vrijwel alle waterschappen in Nederland werken met een gesloten seizoen. Dit seizoen loopt van 15 oktober tot 1 april. In deze periode mogen er van de waterschappen geen werkzaamheden worden uitgevoerd aan dijken of in de buurt van water. In de winterperiode is de kans op hoogwater het grootst en zeker in die periode moet de veiligheid van onze dijken optimaal zijn. Werkzaamheden kunnen de hoogte, stabiliteit en erosiebestendigheid van waterkeringen tijdelijk doen afnemen.
Vervuilde grond
Nederland kent een aantal gebieden waar we te maken hebben met vervuilde grond. Een aantal gemeentes stellen speciale eisen in deze gebieden en eisen dan een bodemonderzoek. Dit verhoogt niet alleen de kosten van uw aansluiting, maar zorgt ook voor extra lange levertijden. Met name in de gemeenten Arnhem en Zaanstad zijn grote gebieden met vervuilde grond geconstateerd en worden aanvullende eisen gesteld en extra kosten berekend.
Vorstperiodes
In Nederland kunnen in de winter vorstperiodes optreden. Voor de glasvezelbranche zijn dat heel vervelende omstandigheden, omdat het materiaal niet te verwerken is bij temperaturen onder de 5 graden celcius. Dit houdt in dat opdrachten moeten worden uitgesteld en worden herpland. Dit kan zorgen voor aanzienlijke vertragingen in het opleverproces.
Spoorrails, waterwegen en ondergrondse leidingstraten
Het kan voor komen dat we obstakels moeten omzeilen als spoorwegen, rivieren, kanalen, snelwegen en ondergrondse leidingstraten. In alle gevallen zal dit gepaard gaan met een langere levertijd, omdat er vaak speciale of meerdere vergunningen aangevraagd dienen te worden om de werkzaamheden uit te mogen voeren. Wij zijn hierbij volledig afhankelijk van instanties als ProRail en Rijkswaterstaat.
Netwerkcapaciteit
Sporadisch komt het voor dat klanten geconfronteerd worden met een tekort aan netwerkcapaciteit. Dit kan zijn doordat switches op de route tussen de klantlocatie en strategische knooppunten vol zitten. Normaal gesproken moet dit tijdens het design van de aansluiting boven water komen. Wanneer de netwerkadministratie echter niet overeen komt met de werkelijkheid kan dit soms tot onaangename verrassingen zorgen met betrekking tot de levertijd. Vaak moet op dat moment een beslissing worden genomen voor extra netwerkcapaciteit en dat gaat vrijwel altijd gepaard met grote investeringen. Het is een van de meest onaangename verrassingen, die kunnen optreden tijdens het traject en het zorgt vrijwel altijd tot een forse overschreiding van de geschatte levertijd.
Brandwerend afdichten
Indien het brandwerend afdichten niet uitgevoerd mag worden omdat dit (bijvoorbeeld in verband met verzekeringseisen) door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd moet worden, kan het vertraging opleveren betreft de levertijd. U zult namelijk voor het brandwerend afdichten zelf een gespecialiseerd bedrijf moeten aansturen.
Werkzaamheden #
Op het moment dat de aannemer de vergunning heeft verkregen kan er worden gestart met het inplannen van de werkzaamheden. Om de capaciteit van de aannemer optimaal te benutten wordt enkele weken vooruit gepland. Dit houdt in dat over het algemeen 2 tot 3 weken na vergunningsafgifte wordt gestart met de uitvoering van de werkzaamheden. De leverancier en diens aannemer zijn verplicht de werkzaamheden op klantlocatie in overleg met de eindklant vast te stellen. De aannemer neemt direct contact op met de klant.
Let op: Werkzaamheden worden niet uitsluitend op klantlocatie uitgevoerd. Juist bij het uitbreiden van de infrastructuur kan het zijn dat er werkzaamheden worden uitgevoerd op grote afstand van de klantlocatie! In deze fase van het opleverproces kunnen zich onvoorziene situaties voordoen. Het is niet uit te sluiten dat er tijdens graafwerkzaamheden zaken duidelijk worden die niet in een eerder stadium voorzien waren , bijvoorbeeld complicaties bij het blazen van glas onder asfalt. In het geval van dergelijke onvoorziene omstandigheden zal de communicatie tussen aannemer, leverancier. Als er grotere vertraging optreedt, waardoor de aannemer niet in de gestelde tijd zijn werkzaamheden kan afronden, is het mogelijk dat de werkzaamheden opnieuw ingepland moeten worden. Het is zelfs mogelijk dat er door onvoorziene obstakels een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd!
Oplevering #
Als de aannemer zijn werkzaamheden heeft afgerond, inclusief het plaatsen van de switch, dan wordt deze afgemeld bij de leverancier (KPN, Eurofiber, andere partij). De leverancier zal vervolgens binnen haar eigen netwerk de technische infrastructuur voor de glasvezelverbinding bouwen en de verbinding testen. Na afronding van de netwerkconfiguratie en tests zal de verbinding worden opgeleverd aan de Business-ISP partner. Business-ISP partner zal de verbinding op haar netwerk inrichten en actief melden. Hierna kunt u op locatie de hardware aansluiten. In de gevallen dat een leverancier eerder gaat opleveren dan gepland, dan zal dit worden gemeld aan de Business-ISP partner. Business-ISP partner bespreekt dit vervolgens telefonisch met de klant. Hiervoor worden standaard grenzen aangehouden. Indien de levering 2+ weken plaatsvindt voor de gecommuniceerde planleverdata, neemt Business-ISP partner contact op met de klant. Valt de levering binnen deze 2 weken, dan zal de levering aan de klant plaatsvinden.
Hieronder treft u de stappen die gemaakt worden voor het opleveren van een Glasvezel verbinding
Graven #
Er wordt een sleuf gegraven naar uw pand en net onder het maaiveld wordt een gat geboord in de gevel om de kabel naar binnen te brengen. Daar wordt de kabel afgewerkt op een soort ISRA punt. Indien u beschikt over een mantelbuis waarin voldoende ruimte vrij is voor een kabel met een diameter van 2,5 centimer wordt deze bij voorkeur gebruikt om de kabel naar binnen te brengen.
Binnenbekabeling #
Er wordt met een speciale flexibele kabel (diameter 1 centimeter) een verbinding gemaakt van het interne aansluitpunt naar uw patchkast (distributiekast).
Patchkast #
In uw patchkast wordt de kabel afgewerkt op een glasvezelmodule. Deze module is 1 HE (hoogte eenheid) hoog en wordt geplaatst in uw patchkast. Met een speciale kabel wordt deze verbonden met een Ethernet Switch ( 1 HE).
Ethernetswitch #
Standaard bevat de Ethernetswitch meerdere elektrische (RJ-45) en optische poorten. Deze Ethernetswitch is tegelijkertijd de NTU (Network Termination Unit). Op de eerste poort van de switch wordt doorgaans het Internet signaal gezet. Op deze poort zal de router worden aangesloten.
Router #
De router bevat één of meerdere ethernetpoorten en wordt met behulp van een UTP kabel en RJ45 connector gekoppeld aan uw interne LAN, waardoor uw netwerk is verbonden met Internet. De monteur die de router en ethernetswitch oplevert laat zien dat hij toegang heeft tot Internet over de glasvezelverbinding. U bent vervolgens zelf verantwoordelijk voor de aanpassingen in uw eigen netwerk (LAN).
Oplossingen terwijl uw wacht #
Wanneer u gaat verhuizen en u kunt niet langer in uw pand verblijven of er zijn andere zwaarwegende argumenten waardoor uw bedrijfsvoering in de problemen komt, kunnen wij als noodoplossing een 4G router of een voorloop-DSL inzetten, waardoor u (zij het beperkt en met extra kosten) toch de beschikking kunt krijgen over een werkende internetverbinding. Het is wel noodzakelijk om dit vooraf aan te geven, zodat wij met de uitgifte en planning hier rekening mee kunnen houden.
Voorloop DSL #
Wanneer op voorhand duidelijk is dat de levertijd van de glasvezel aansluiting te lang is kan worden overwogen om een ADSL of vdsl verbinding te leveren. Vaak kunnen dit soort verbindingen binnen 10 tot 15 werkdagen gerealiseerd worden.